Maj 9

Eksperymentowanie ze słodkimi wypiekami

torciki mascarpone

Uroczystości to zazwyczaj odświętna oprawa, a jeżeli są to czyjeś urodziny, w każdym szanującym się domu dla solenizanta znajdzie się tort. W tle jednak, niby niezauważenie, znajdziemy także inne, często niedoceniane słodkości, a dzieje się tak dlatego, że zazwyczaj ciągle przygotowujemy to samo. Dlatego dobrze jest czasami rozszerzyć repertuar i znaleźć oraz wypróbować inne, od dotychczas stosowanych przepisy na ciasta.

Choćbyśmy byli najbardziej doświadczonymi w wypiekach ludźmi, z całą pewnością wielu z nich jeszcze nie wypróbowaliśmy. Dzieje się tak z kilku zasadniczych powodów. Przede wszystkim, przyzwyczajeni do udanych placków, szarlotek i serników, eksperymentowanie uznajemy za zbyt ryzykowne, szczególnie jeżeli chodzi o podanie niewypróbowanej nowinki kulinarnej, na stół, przy których siedzi mnóstwo gości. Boimy się, że zostaniemy skrytykowani, a na naszym wyrobie nikt nie pozostawi suchej nitki. I nie są to niestety obawy przesadzone. Ludzie są uszczypliwi, a niektórzy tylko czekają, by wykorzystać potknięcie innych, aby się na ich wyżywać. Jednak, co stoi na przeszkodzie, aby nowy przepis na ciasto wypróbować w zaciszu kuchennym i wyłącznie dla grona, które jeżeli już skrytykuje, to wyłącznie życzliwie i tylko po to, aby można się było doskonalić? Otóż nic.

Właśnie w taki sposób należy ruszać w nową i nieznaną podróż kulinarną, a bez czego gotowanie nie ma większego sensu ponad standardowy, polegający na żywieniu ludzkości. Jednak skoro wypieki nie są takim pokarmem, właśnie na nich powinno się eksperymentować najwięcej i nieustannie. Inspiracji polecam szukać w przepisach na ciasta ze strony: delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/. Warto wypróbować!


Tagi: , , ,
Copyright 2016. All rights reserved.

Opublikowano 9 maja 2018 przez admin in category "Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *