Lipiec 12

Właściwości zdrowotne produktów kokosowych

produkty kokosowe - cukier i mąka

Palma kokosowa nazywana jest drzewem życia. Nie bez powodu – kokos to jeden z największych darów, jakimi obdarzyła nas natura. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne i jest pomocy w leczeniu wielu schorzeń i niedoborów. Kokos to cenne źródło witamin, zawiera mnóstwo witaminy C oraz witamin z grupy B.

Dodatkowo oprócz tego kokos dostarcza mnóstwa cennych składników mineralnych: żelaza, potasu, cynku, magnezu. Ponadto kokos ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu dostarcza energii na długo i jest idealny dla diabetyków i osób odchudzających się. Jeśli chcemy być zdrowi i długo cieszyć się dobrą formą, koniecznie powinniśmy włączyć do naszej diety kokos.

Kokos możemy spożywać nie tylko w formie surowej, nieprzetworzonej, jako owoc. Do swojej kuchni warto jak najszybciej wprowadzić również mąkę kokosową i cukier kokosowy. Co to takiego? Cukier kokosowy to idealny zastępnik tradycyjnego cukru. Nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, ciast, deserów. Jest smaczny, ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być z powodzeniem używany przez diabetyków, kobiety w ciąży oraz osoby w trakcie kuracji odchudzającej.

Mąka kokosowa z kolei świetnie sprawdzi się jako zastępnik mąki pszennej. Jest dużo zdrowsza, doskonała dla osób uczulonych na gluten, cukrzyków i tych, którzy chcieliby zrzucić kilka kilogramów. Ma działanie przeciwwirusowe, zawiera mnóstwo antyoksydantów i błonnika, oczyszcza organizm i przyspiesza metabolizm.


Tagi: , , ,

Copyright 2016. All rights reserved.

Opublikowano 12 lipca 2016 przez Alfred Pasiak in category "Zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *