Październik 25

Zdrowe dania fast food

fast food

Dania fast food – któż z nas ich nie kocha? Nawet osoby pozostające na diecie odczuwają czasami pokusę zjedzenia smacznego i najczęściej bardzo kalorycznego posiłku. Soczysty kebab, zachęcająco pachnąca tortilla, czy też świeże frytki to menu, które wybieramy przeważnie wtedy, kiedy bardzo się spieszymy. Ale czy dania fast food zawsze muszą być niezdrowe i kaloryczne?

Otóż nie! Te przygotowywane w domu mogą stanowić pożywny, pełen witamin i zdrowy obiad, wystarczy tylko trzymać się kilku podstawowych zasad. Po pierwsze, należny unikać sztucznych dodatków jak, np. gotowe sosy w słoikach lub w proszku. Ich użycie znacząco może przyspieszyć prace kuchenne, ale jednocześnie zwiększa ryzyko pojawienia się nieprzyjemnych rewolucji żołądkowych po jedzeniu. Zrobienie samodzielnie sosu czosnkowego nie jest przecież takie trudne.

Wystarczy połączyć kilka ząbków czosnku z jogurtem naturalnym, a otrzymamy pyszny i jednocześnie zdrowy dodatek. Po drugie, im więcej warzyw tym lepiej. Wybieraj te najwyższej jakości oraz takie, które lubisz. Po trzecie, wykorzystaj gotowe półprodukty dostępne w sklepach. Kupne nie zawsze oznacza złe. Kupując placki do tortilli wybieraj raczej te mrożone zamiast pakowanych próżniowo. Mają one mniej konserwantów, a ich odmrożenie trwa tylko chwilę. Zwracaj uwagę na skład bułek i kup te zawierające mąkę razową i dużą ilość ziaren.

Wydawać by się mogło, że domowe dania fast food przestają być „fast”, ale przekonasz się, że warto poświęcić 20 minut w kuchni zamiast 20 minut stania w kolejce w restauracji, aby przygotować danie, którego smak Cię zaskoczy. A jeśli już wolisz odwiedzić lokal z fast food wybierz sprawdzoną markę jak na przykład lokale U Szwagra w Krakowie.


Tagi: , , ,
Copyright 2016. All rights reserved.

Opublikowano 25 października 2016 przez admin in category "Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *