lipiec 12

Właściwości zdrowotne produktów kokosowych

produkty kokosowe - cukier i mąka

Palma kokosowa nazywana jest drzewem życia. Nie bez powodu – kokos to jeden z największych darów, jakimi obdarzyła nas natura. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne i jest pomocy w leczeniu wielu schorzeń i niedoborów. Kokos to cenne źródło witamin, zawiera mnóstwo witaminy C oraz witamin z grupy B.

Dodatkowo oprócz tego kokos dostarcza mnóstwa cennych składników mineralnych: żelaza, potasu, cynku, magnezu. Ponadto kokos ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu dostarcza energii na długo i jest idealny dla diabetyków i osób odchudzających się. Jeśli chcemy być zdrowi i długo cieszyć się dobrą formą, koniecznie powinniśmy włączyć do naszej diety kokos.

Kokos możemy spożywać nie tylko w formie surowej, nieprzetworzonej, jako owoc. Do swojej kuchni warto jak najszybciej wprowadzić również mąkę kokosową i cukier kokosowy. Co to takiego? Cukier kokosowy to idealny zastępnik tradycyjnego cukru. Nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, ciast, deserów. Jest smaczny, ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być z powodzeniem używany przez diabetyków, kobiety w ciąży oraz osoby w trakcie kuracji odchudzającej.

Mąka kokosowa z kolei świetnie sprawdzi się jako zastępnik mąki pszennej. Jest dużo zdrowsza, doskonała dla osób uczulonych na gluten, cukrzyków i tych, którzy chcieliby zrzucić kilka kilogramów. Ma działanie przeciwwirusowe, zawiera mnóstwo antyoksydantów i błonnika, oczyszcza organizm i przyspiesza metabolizm.

Tagi: , , ,
Copyright 2016. All rights reserved.

Opublikowano 12 lipca 2016 przez Alfred Pasiak in category "Zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *